logo
logo opvulling
Header image
Header image
Header image
logo opvulling
logo opvulling
Home > Slachtofferregister

Slachtofferregister: begraafplaats

« Terug naar de zoekresultaten | Nieuwe zoekopdracht

Kanchanaburi War Cemetery

De stad Kanchanaburi ligt 129 kilometer ten noord-westen van Bangkok en is het best bereikbaar via de weg, langs de National Highway, die ten noorden van de hoofdstad loopt. Er zijn bus-en treindiensten vanuit Bangkok. Kanchanaburi War Cemetery is gelegen aan Saeng Chuto Road, die de belangrijkste weg door de stad vormt. Bij het naderen vanuit Bangkok ligt de begraafplaats aan de linker kant van de weg. Langs de kant van de weg staat een verwijsbord.

Op het ereveld liggen 5084 oorlogsslachtoffers begraven, waaronder 1896 Nederlanders. Er zijn grafregisters beschikbaar die op verzoek van bezoekers door medewerkers van het ereveld worden getoond.

Historische informatie De beruchte Birma-Siam spoorweg, gebouwd door de Commonwealth, Nederlandse en Amerikaanse krijgsgevangenen, was een Japans project dat uitgevoerd werd om de contacten met het grote Japanse leger in Birma te verbeteren. Tijdens de bouw zijn ongeveer 13.000 krijgsgevangenen gestorven en langs de spoorlijn begraven. Naar schatting stierven ook 80.000 tot 100.000 burgers bij de aanleg van het traject, vooral dwangarbeiders uit Maleisië en Nederlands-Indië, maar ook lokale burgers. Twee werkploegen, een gestationeerd in Thailand en de andere in Birma, werkten vanuit tegengestelde richting naar het middelpunt van de spoorlijn. De werkzaamheden begonnen in oktober 1942 en waren binnen 14 maanden gereed. De aangelegde spoorlijn was 424 kilometer lang.

De graven van hen die tijdens de bouw en het onderhoud van de Birma-Siam spoorweg (met uitzondering van de Amerikanen, waarvan de resten werden gerepatrieerd) stierven werden vanuit de kampbegraafplaatsen en geïsoleerde plaatsen langs de spoorlijn overgebracht naar drie nieuw aangelegde oorlogsbegraafplaatsen in Chungkai en Kanchanaburi in Thailand en Thanbyuzayat in Myanmar.

Kanchanaburi War Cemetery ligt op korte afstand van het terrein van het voormalige kamp 'Kanburi', het basiskamp via welke de meeste krijgsgevangenen naar de werkkampen werden gedirigeerd. Het ereveld werd aangelegd door de Britse Gravendienst om alle slachtoffers die langs het zuidelijke deel van de spoorlijn, van Bangkok naar Nike, begraven lagen, een verzorgde laatste rustplaats te bieden. Het ereveld is ontworpen door Colin St Clair Oakes en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

De Oorlogsgravenstichting heeft met haar Engelse zusterorganisatie, de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), werkafspraken gemaakt, waarbij is overeengekomen dat de oorlogsgraven op basis van wederkerigheid worden onderhouden. Dit betekent dat de OGS verantwoordelijk is voor het onderhoud van Gemenebest graven in Nederland en de CWGC voor de Nederlandse graven op CWGC-erevelden in het buitenland. Deze werkwijze bestaat al sinds 1951 en verloopt naar ieders tevredenheid.

Informatie
StraatSangchuto RoadKanchanaburi War Cemetery
PlaatsKanchanaburi
GemeenteKanchanaburi
LandThailand
 
 
 
 
Gedenkplaatsen
Monument op het ereveld Kanchanaburi in Thailand (meer informatie)
 
Print deze gegevens
 
Slachtoffers

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z

Afbeeldingen

Plattegrond Kanchanaburi War Cemetery


« Terug naar de zoekresultaten | Nieuwe zoekopdracht